Wat te doen bij lichamelijke klachten

Al eeuwenlang zijn we in het westen gewend om bij lichamelijke klachten te denken dat hiervoor een lichamelijke oorzaak is en we gaan hiermee naar de dokter of de fysiotherapeut. En dat werkt vaak prima voor velen van ons: onze klachten verminderen of verdwijnen. We hoeven dan niet langer bij onze klacht stil te staan en gaan verder met ons leven.
Maar wát nu als je klachten niet voldoende verdwijnen? Als artsen geen oorzaak en/of geen oplossing weten, als je langere tijd medicijnen nodig hebt of als je verteld wordt dat er helemaal niets aan je klacht te doen is? Dan zul je waarschijnlijk wél langer nadenken over wat je aan je klacht kunt doen. Je kunt dan gaan onderzoeken hoe ander gedrag jou kan helpen, zoals gezondere voeding en (aangepaste) beweging. Ook kun je je oriënteren op aanvullende therapieën, zoals hypnotherapie.
In deze blog wil ik je uitleggen wat hypnotherapie voor je kan betekenen als je lichamelijke klachten hebt.

Hypnotherapie

Bij hypnotherapie gaat men ervan uit dat het lichaam, het denken en het voelen invloed hebben op elkaar. Dit uitgangspunt vindt steeds meer weerklank in onze maatschappij en is vrij makkelijk door jezelf te toetsen. Want wát gebeurt er in je lichaam als je je zenuwachtig voelt? En wát gebeurt er met je emoties en je denken als je een stevige hoofdpijn hebt? Kort samengevat: van alles!

Hypnotherapie werkt met zowel het bewuste als met het onbewuste. Dankzij lichte trance, lichte hypnose krijg je toegang tot je onbewuste. Dankzij contact met je onbewuste krijg je inzicht in jezelf, in je klacht en je krijgt ook toegang tot de oplossingen, je hulpbronnen, je kwaliteiten en je talenten.

Hypnose of trance is niet zo heel bijzonder of spannend als sommige mensen denken. Je kunt het vergelijken met doelgericht intensief dagdromen, waarbij jij de controle houdt over jezelf.

Wat kan hypnotherapie betekenen bij lichamelijke klachten?

Ontspanning

Lichamelijke klachten worden heel vaak (mede) veroorzaakt door stress. Anderzijds bezorgen lichamelijke klachten jou vaak stress en zorgen. Hoe begrijpelijk dit laatste ook is, dit bevordert je genezing niet. Alleen al door dagelijks ontspanning te oefenen vermindert vaak de klacht. Hypnotherapie kan jou hierbij heel goed helpen.

Gezonde gedachten

Soms zitten negatieve gedachten je in de weg. Als je bijvoorbeeld vaak denkt: “Ik ga maar niet sporten, want dan krijg ik weer pijn in m’n rug,” dan wordt op den duur je rug zwakker, omdat je deze niet traint. Daarnaast maken dit soort gedachten dat je je somber voelt. Somberheid helpt je niet om beter te worden.
Met behulp van hypnotherapie kun je gezonde gedachten aanleren. Hiermee kun je je gedrag en je lichaam positief beïnvloeden.

Luisteren naar je lichaam

Vaak fungeren lichamelijke klachten als een signaal. Dit kan bijvoorbeeld een signaal zijn om aan te geven dat je te hard werkt of dat je op een andere manier over je grenzen heengaat. Het kan ook zo zijn dat anderen over jouw grenzen heen gaan en dat je moeite hebt dit aan te geven. Hypnotherapie geeft inzicht in de signaalfunctie van je lichamelijke klacht en helpt je hier iets aan te doen.

De fysieke en/ of emotionele oorzaak van de klacht

Soms kun je je de oorzaak van je klacht of het moment van ontstaan van je klacht nog wel herinneren, maar niet altijd. Met hypnotherapie kun je onderzoeken wanneer en waardoor je klacht ontstaan is. Vaak is verwerking van deze oude situatie behulpzaam bij het verminderen van de klacht. Hypnotherapie is bij uitstek een therapie-methode die kans biedt in een lichte trance een vervelende gebeurtenis op een goede en grondige manier te verwerken.

Het alarm uitzetten

Het kan zo zijn dat je hersenen na nare gebeurtenissen in je leven in een stand van verhoogde waakzaamheid terecht zijn gekomen. Ook al is er fysiek niets aantoonbaars (meer) aan de hand, je hersenen slaan alarm. En jij registreert dit als een lichamelijke klacht zoals pijn. Dit is vergelijkbaar met een brandalarm dat blijft afgaan nadat de brand geblust is. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het voelen van fantoompijn: de hersenen registreren pijn aan een lichaamsdeel dat iemand niet meer heeft. Hóé kan dit? Dit kan omdat het waarnemen van pijn in de hersenen plaatsvindt en niet in het lichaam. Met hypnotherapie kun je de waarneming van pijn beïnvloeden.

Regie over jezelf

Bij hypnotherapie wordt veel gewerkt met allerlei delen in een mens. Zo kun je je klacht zien als een deel in jou. Nu je dit weet kun je ten eerste kun je opgelucht ademhalen. Want jij bént niet je klacht, jij hébt een klacht. Als je je veel zorgen maakt om je klacht vergeet je dit wel eens.
Ten tweede kun je bij het werken met delen inzicht krijgen in verschillende delen. Dit kan het ‘klachtdeel’ zijn, maar ook het deel in jou dat staat voor gezondheid of zelfvertrouwen. Tijdens het werken met delen kun je sommige delen versterken en andere delen kun je veranderen of kleiner maken. Zo krijg je de regie over jezelf.

Bij welke lichamelijke klachten kan hypnotherapie helpen?

Solk

Hypnotherapie is met name geschikt als een ziekte of klacht door een arts niet te verklaren is of als een ziekte niet binnen de verwachte tijd verdwijnt. Klachten die niet te verklaren zijn worden SOLK genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.
Prikkelbaar darmsyndroom (PDS), waarbij iemand buikpijn en ontlastingsproblemen heeft, is hier een bekend voorbeeld van. Dat hypnotherapie werkt bij PDS is wetenschappelijk aangetoond.

Andere voorbeelden van SOLK zijn:

  • ernstige vermoeidheid
  • concentratie- of geheugenproblemen
  • maagklachten, zoals misselijkheid
  • (lage) rugpijn en andere spier- en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld fibromyalgie
  • hoofdpijn of nekpijn
  • duizeligheid of evenwichtsproblemen
  • hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
  • pijn (na een aandoening of blessure)

Bovenstaande klachten kunnen een aantoonbare oorzaak hebben. Daarom is het wel belangrijk dat je je medisch laat onderzoeken.

Allergieën

Hypnotherapie kan ook helpen bij allergieën. Interessant is hierbij het onderzoek naar de onbewuste oorzaak van de allergie: wat maakt dat jouw lichaam geleerd heeft allergisch te reageren op een stofje waar andere mensen gewoon tegen kunnen?

Andere (chronische) klachten

De bovenstaande lijst is niet volledig, maar een opsomming van de klachten waarbij het bekend is dat hypotherapie helpt. Eigenlijk kun je met alle soorten lichamelijke klachten hypnotherapie inzetten, om met behulp van je onbewuste je lichaam te beïnvloeden en om de biologische, psychische en sociale oorzaken en gevolgen te behandelen.

Hypnotherapie is een aanvullende therapie

Hypnotherapie is een aanvullende therapie bij lichamelijke klachten. Ik werk graag samen met artsen en fysiotherapeuten. Zo verwijst de maag-, darm- en leverarts patiënten met prikkelbaar darmsyndroom steeds vaker door naar de hypnotherapeut. Andersom zal ik altijd vragen of je medisch onderzoek hebt laten doen en wat hiervan de uitslag en het bijbehorende advies was.
Mijn persoonlijke stelling hierbij is: Doe wat nodig is voor jou. Dit kan soms betekenen dat het nodig is gebruik te maken van meerdere vormen van hulpverlening.

Hoewel sommige hypnose-coaches dit je willen doen geloven, hypnotherapie is geen tovermiddel.
Hypnotherapie kan jou wél een andere waardevolle ingang bieden dan een arts of fysiotherapeut om je klacht te laten verminderen of verdwijnen. En misschien is hypnotherapie voor jou wel dé ingang naar de oplossing of naar verlichting van je klachten. Ik hanteer hierbij de insteek: laten we eens kijken wat we kunnen doen. Hierbij acht ik de kans groot dat het je veel zal opleveren.

Heb jij een chronische lichamelijke klacht en ben je benieuwd of hypnotherapie jou kan helpen?

Neem dan telefonisch contact met me op om hier gratis en vrijblijvend over te praten.

Voor als je meer wilt weten: